Historia

2011 fyllde Sollentuna kvinnojour 10 år.

Våren 2002 hölls en första kurs i kvinnojourskunskap, i Studieförbundet Vuxenskolans regi. (Jouren har som regel att alla jourkvinnor ska ha gått denna grundkurs innan de börjar arbeta ideellt i jouren.)

Då föddes idén om ett kvinnohus med skyddat boende för kvinnor och barn vilka hotas eller misshandlas. Tankar fanns också om en öppen verksamhet, med föreläsningar och kurser samt förebyggande arbete för kvinnor som behöver hjälp och stöd.

Föreningen sökte och fick föreningsbidrag för att finansiera sin verksamhet – hyra, lön till en anställd om 75 procent samt driftskostnader. Bidraget beviljades.

Jourtelefonen öppnade i maj 2002. I september samma år öppnade huset. Dagen efter invigningsfesten flyttade den första kvinnan in.

Idag heter vi Sollentuna kvinnojour. Vi har ett hundratal medlemmar, varav ca 30 är aktiva jourkvinnor samt två heltidsanställda jourister.

Framtill 2012 har Sollentuna kvinnojour hjälpt och skyddat runt 160 kvinnor och 130 barn i vårt boende.

Runt 2000 personer har under åren fått rådgivning och stöd via telefon, mejl eller i personliga möten på jouren.

Tyvärr verkar behovet av hjälp, stöd och skydd pga våld i nära relation inte minska utan snarare öka. Vi är tacksamma över att vi kan finnas för kvinnor och barn i deras svåra livssituation men sorgsna över att vi faktiskt behövs.

Målet är självklart att utrota allt våld i nära relation!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>