En kvinna berättar

Varje historia som en utsatt kvinna berättar är unik för just henne. Men genom alla livsöden löper en gemensam röd tråd av liknande erfarenheter. Erfarenheter av att det egna livsutrymmet krymper, genom kritik och hot, genom psykiskt och fysiskt våld. Möt en kvinna som berättar sin historia.

I början av vårt förhållande var han den mest charmerande person som någon kan önska sig. Han var oerhört hänsynsfull och uppvaktande mig med blommor och presenter. Allt kändes så rätt.

Sakta, sakta började han kritisera mig och de människor som står mig nära. Han började till exempel ha åsikter om vilka kläder jag skulle använda. Allt han kritiserade lindade han in i fraser där allt handlade om att han älskar mig och att han vill att vi ska vara tillsammans. Med tiden blev han också hotfull. Inte så mycket i början men ändå på ett kontrollerande sätt. Jag skulle ”uppföra mig”, sade han.

Första slaget kom en dag när jag för en gångs skull hade unnat mig att följa med arbetskamraterna ut på middag efter arbetet och inte kom direkt hem. Efter det blev mitt liv som att balansera på slak lina där samma handling fick olika konsekvenser varje dag. Ena dagen skulle jag ha på mig den där tröjan som var så snygg. Nästa dag tyckte han jag skämde ut mig som en slampa i samma tröja. Jag visste aldrig vad som skulle utlösa nästa slag. Till slut kretsade livet bara runt honom och hur han ville att jag skulle vara.

När jag fick kontakt med kvinnojouren kände jag för första gången på länge att jag inte var ensam. Där fanns kvinnor som lyssnade och framförallt trodde på mig. De fick mig att våga tro på min egen förmåga, på att jag var värd något. Jag fick också hjälp med det praktiska som frågor kring skilsmässan och bostadsköer.

Idag har jag en egen kontaktperson från jouren. Hon är min stödkvinna och med henne kan jag bolla allt som dyker upp nu när jag väl har lämnat honom. Hon har varit med som stöd vid rättegången och hon peppar mig när jag tappar modet kring vårdnadstvisten om barnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>